XX. Fehértó Napja – Kardoskúti kerékpártúra

Immár huszadik éve, hogy a Vásárhelyhez közeli Kardoskút-pusztára a Körös-Maros Nemzeti Park természetvédelmi nyílt napot szervez. Alapítványunk pedig már tizedik alkalommal szervezett kerékpáros túrát erre az alkalomra.

Gyönyörű későnyári, napsütéses reggelre virradtunk 2019. szeptember 21-én, szombaton. Az indulás helyszíne hagyományosan, a Népkert bejáratánál lévő Székelykapu volt most is. A regisztráció, melynek aláírásával a résztvevők a túraszabályzatot is elfogadták, az ásványvíz kiosztása és a kölcsön kerékpáros sisakok felajánlása után Dr. Márki-Zay Péter polgármester úr is elbúcsúztatta a kerékpáros csapatot. Elmondta, hogy maga is szívesen a kerékpárosokkal tartott volna, de több egyéb hivatalos kötelezettséget kellett vállalnia erre a szombatra. A 43 főből álló kiránduló csapatot három túravezető kísérte. A túrázók nemi megoszlása közel 50-50 % volt. Az életkori megoszlás a 60 év felettiek magas arányát mutatta! A legfiatalabb résztvevőnk 7, a legidősebb 75 éves volt, és mindketten a többiekhez hasonlóan nagyon jól teljesítették a 60 km-es túrát.

A kerekezők a Csomorkányi úton haladva 11 órakor léptek át Csongrádból Békés megyébe, már természetvédelmi területen. Itt már fel lehetett mászni az első fából ácsolt madárlesre, kilátóra, amit többen ki is próbáltak, majd igyekeztünk tovább a környezetvédelmi rendezvény centrumába, a kardoskúti Pusztaközpontba.

Itt lehetőség volt ebédre bográcsban főtt szürkemarha pörkölt vásárlására, amivel sokan éltek is a kirándulók közül. A Pusztaközpont udvarán nyitott sátrak alatt lehetett ebédelni, megpihenni, miközben a felállított színpadon különböző kulturális események szórakoztatták a vendégeket. Az épületben színvonalas állandó kiállításon tájékozódhattunk a madárvonulás során, többek között a darvak pihenőhelyéül szolgáló Fehértó természeti adottságairól, növény és állatvilágáról. Kézműves foglalkozások, természetismereti vetélkedő, a helyi és a Nemzeti Park termékeiből rendezett kirakodóvásár tették még érdekesebbé a Pusztaközpont környezetét.

A Fehér-tó ilyenkor még kiszáradt medrével nem szolgálja a vonuló madarak felfrissülését. Víz többnyire csak szűk két hónap múlva kerül a tóba… De a meder ilyenkor is rendkívül látványos. Messziről közelítve hozzá, délibáb szerűen úgy tűnik, mintha víz lenne benne. A mederhez érkezve kiderül, hogy a szikes talaj fehér színe okozza ezt a látszatot. Ezt egyszer mindenkinek látnia kell – kis túlzással a Holt-tenger sós partvidékét idézi a kép… A népes szürkemarha csorda megcsodálása után sok szép élmény birtokában indultak vissza a kerékpárosok Vásárhely felé. A hazaút már nem volt szervezett, mert nagyon sokan különböző időpontokban indultak haza. Az előre eltervezett visszainduláson már csak 14 kerékpáros vett részt. Ugyanazon az útvonalon haladtak, a Csomorkányi úton, ahol a túra első szakaszában. Már látszottak Vásárhely nagyobb épületei, amikor az utolsó pihenőt tervezték. Ám ez a pihenő hosszabbra sikerült egy szerencsétlen baleset miatt, melynek elszenvedője pont a túra kísérő orvosa volt. Egy motor ütötte el… de miután ezen beszámoló írója egyben a baleset elszenvedője is, ebből gondolhatja a kedves olvasó, hogy nincs nagyobb baj. Horzsolt, zúzott sérülések, semmi törés. Viszont agyrázkódás miatt két nap megfigyelés Szegeden a SZTE Trauma klinikáján…

Kérek minden kedves kirándulót, hogy ne erre emlékezzen! A Fehértó Napja csodálatos élménye volt minden vásárhelyi kerékpárosnak!

Egyet azonban jegyezzünk meg jól: igaz, hogy csak ajánlott, de életet menthet a kerékpáros sisak. Én megtapasztaltam! A sisakomon lévő benyomatok alapján olyan ütést védett ki a balesetem során, ami végzetes sérülést okozhatott volna a koponyámon… A sisak nem egy divatcikk! Életmentő, biztonságot növelő eszköz, és fogadjuk el kötelező túrafelszerelésének a kerékpárosoknak!

Dr. Berényi Károly

Previous Image
Next Image

info heading

info content