Rendhagyó irodalomórák – Hódmezővásárhelyen járt Marosán Csaba

2017. szeptember 14-én(csütörtökön) Hódmezővásárhelyen vendégeskedik Marosán Csaba, aki a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze. A magyar irodalom iránt elkötelezett fiatal színésznek többek között az a célja, hogy a mai fiatalokat megszólítsa és olvasásra inspirálja őket.  Az elmúlt évben Erdély számos városában és kis szórvány falvaiban tartott rendhagyó irodalomórákat iskolákban, templomi gyülekezetekben, fiataloknak szóló fesztiválokon. Kőszínházas szerepei mellett úgy érezte ki kell menjen „terepre”, és ő is meg kell keresse a közönséget… Ezek az útjai Erdélyben már sikert hoztak számára, és most szeptemberben meghívták Magyarországra többek között Debrecenbe és Szegedre is.

Vásárhelyi látogatása során a középiskolás fiataloknak tart rendhagyó irodalomórákat.

9 óra 45 perckor kezdődik a Református Ótemplomban „Bomlott cimbalom” címen, egy Arany János ismeretlen arcát bemutató műsor, melyben azon gondolkodik el a színész, hogy ha napjainkban, 2017-ben élne Arany János, milyenek lennének a művei, hogyan hangzana a Mátyás anyja, vagy a Walesi bárdok. Persze Arany öröksége is körvonalazódik az előadás során.

A másik fellépésének a Németh László Gimnázium adott otthont. Erre 11 óra 50 perckor kerül sor az iskolában. Itt Dsida Jenőt, a nálunk sajnos kevéssé ismert, fiatalon meghalt tehetséges erdélyi magyar költőt, a helikoni íróközösség legfiatalabb tagját személyesíti meg Marosán Csaba, és első szám első személyben meséli el életét, ismertet meg legjelentősebb verseivel, „Tarka barka strófák” címen.

Mindkét előadás 50 perc hosszú, és mindkettő a Hódmezővásárhelyi Gyermekegészségügyért Alapítvány támogatásával valósulhat meg. Mindkét előadást a város középiskoláiból látogathatják tanáraikkal a diákok, természetesen ingyenesen.

Az Arany előadás előtt, a fiatal kolozsvári színész ajánlására egy 20 perces film is bemutatásra kerül, mely az Arany-emlékév tiszteletére készült. Ebben Arany János: Szent László legenda című költeménye hangzik el Marosán Csaba tolmácsolásában, miközben a filmen bejárja Arany János életének és a Szent László legenda templomi freskóinak fontosabb helyszíneit (Nagyszalonta – Nagyváradi Római Katolikus Székesegyház – Királyhágó – Bögözi Ref. templom falfestménye a Szent László legendáról…). A YouTube-ra már feltett kisfilm linkje:

https://www.youtube.com/watch?v=f45Fr4AkauE&t=651s

A YouTube-on meg lehet nézni a Kolozsvári TV által a színészről készített riportfilmet, de Marosán Csaba Facebook oldalán is sok mindent meg lehet tudni a róla:

https://www.youtube.com/watch?v=UlAQqKC3W30

https://www.facebook.com/marosancsaba

A csütörtöki nap végén még egy fellépése lesz Marosán Csabának a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség és az Ótemplom Alapítvány támogatásával, este 19 órától a Református Ótemplomban a Reformáció 500 éves évfordulójának tiszteletére: „Luther asztalánál” címmel. Ezt az előadást bárki látogathatja egy jelképes 500 forintos belépő ellenében.

Luther_plakat
 dsida-plakat-javitott
 Arany_ora