Beszámoló a 2016. április 2-i tavaszi kerékpáros túráról

Beszámoló az Egészséges Vásárhely Program Egészségfejlesztési Irodája és a Hódmezővásárhelyi Gyermekegészségügyért Alapítvány együttműködésével megvalósult tavaszi kerékpáros túráról.

aranyok2016. április 2-án, szombaton 9 órától gyülekeztek a kerékpáros kirándulás résztvevői Hódmezővásárhelyen, a Népkert bejáratánál található Székely-kapunál.
47 fő regisztrált, akiknek életkora 9 és 72 év között változott. A 40 év felettiek kétszer annyian voltak, mint a fiatalabbak… Erre a túrára a legtöbben a 60 év feletti korosztályból jöttek el.

A regisztrációnál mindenkinek jutott ásványvíz, és aki igényelte, térítésmentesen kerékpáros sisakot is kölcsönözhetett.

A város szélén még csatlakoztak néhányan a kirándulókhoz.

A Mártély fele vezető országutat kísérő kerékpárúton jó tempóban haladtak a túrázók. Pihenő nélkül tették meg a kirándulás első szakaszát (10 km) az Árpád-kori volt halász-, ma üdülőfalu központjáig. Itt már várta őket Pótári Mihály, Mártély települési képviselője, a Faluház vezetője. Ő vállalta a kirándulók tájékoztatását, idegenvezetését, hogy ne csak keresztültekerjenek a településen a Holt-Tisza partjára tartva, hanem ismerkedjenek útközben kicsit Mártély múltjával és jelenével is. Parkolás a szépen felújított régi iskola (ma Erdei iskola) udvarán, mosdó a Faluházban, majd a község katolikus templomában érdekes helytörténeti előadás, a kedves és felkészült helyi idegenvezető jóvoltából.

Mielőtt az árvízvédelmi töltésre felkapaszkodtak volna a kerékpárosok meglátogatták a festők dombját, mely a Mártélyon alkotott, és már elhunyt művészek emlékét őrzi. A töltésről leereszkedve a túrázók beléptek a Mártélyi Tájvédelmi Körzet területére, és szemük elé tárult a Mártélyi Tisza-holtágnak az ide látogatókat, festő és fotóművészeket megigéző látványa. A Kossuth-díjas építész, Makovecz Imre nádtetős házával kezdődő Tisza-parti üdülősor mellett haladva érkeztek meg a kerékpárosok a Bodnár Bertalan Természet és Környezetvédelmi Oktatóközponthoz, ahol már várta őket Zsótér Dezsőné, az intézmény munkatársa. A kirándulók mindenhova bepillantást nyertek: megnézhették a kulturált vendégszobákat, a természetvédelmi terület állat és növényvilágát, geológiai szerkezetét bemutató állandó kiállítást. Végül mindenki kapott egy gazdag képanyaggal ellátott, tartalmas kiadványt, egy kirándulásvezető füzetet a Mártélyi GEO-ÖKOLÓGIAI tanösvényről és egy ökoturisztikai térképet Hódmezővásárhely kistérségéről. A rövid pihenő után igazi túrakerékpározás következett a tanösvény útvonalán: a folyó és az árvízvédelmi töltés közti ártéri erdők és rétek tavaszi napfényben fürdőző, frissen zöldülő és virágzó természeti környezetében.

Visszaérkezve az üdülőterületre, egy közös Tisza-parti csoportkép elkészítése után választhattak a kirándulók a visszaút irányai közül. A többség a meleg áprilisi napsütésben a hosszabb útvonalat választotta: a Tisza kanyarulatait az árvízvédelmi töltésen vezető földúton követték a Bodzási útig, ahol Hódmezővásárhely fele fordultak Kruzslicz Imre programszervező vezetésével. A kisebb csoport a visszaútra is a Mártélyt Hódmezővásárhellyel összekötő közút melletti kerékpárutat választotta, a másik programszervező, Dr. Berényi Károly vezetésével.

A szép tavaszi időben megvalósult kiránduláson 25 illetve 35 km-t kerékpároztak a résztvevők, gyönyörű természeti környezetben.

Tót Zoltán kerékpáros társunk jóvoltából a túra útvonalát követni lehetett az interneten is. Navigációs sportórája minden adatot rögzített: a megtett távolságot, az átlagsebességet, a túra időtartamát, a túrá során ledolgozott kalóriákat, és a GSP pontok érzékelésén keresztül a pontos útvonalat is.

utvonal

Reméljük, találkozunk a következő túránkon is! Figyeljék az EVP-EFI és az Alapítvány Facebook híreit!

További képek:

indulas utkozben
Martelyon festokdombja2
Tisza-part2

Dr. Berényi Károly