2017 EFOP

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt „Védőháló a családokért” című pályázati felhívására nyújtott be támogatási kérelmet még 2016-ban a Hódmezővásárhelyi Gyermekegészségügyért Alapítvány és a szegedi DEAK Kooperációs Kutatási Nonprofit Zrt. közösen. Az év végén értesülhettünk arról, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának EFOP és RSZTOP Irányító Hatósága 39 948 696,- forint összegű támogatásra találta érdemesnek a beadott pályázati projektet, mely 2017. február 1. és 2020. január 31. között valósul meg „CSOMÓ” Hódmezővásárhely – Szeged családikötelék-erősítő programsorozat címen.

A megvalósítók:

  • a 20 éve működő Hódmezővásárhelyi Gyermekegészségügyért Alapítvány – Hódmezővásárhely és környéke meghatározó civil segítője.
  • Konzorciumi partnere kezdetben a DEAK Kooperációs Kutatási Nonprofit Zrt., melynek helyét időközben a Porta Novum Nonprofit Kft. vette át – mindkettő Szeged és környéke meghatározó nonprofit szolgáltatója.

A megvalósításra elnyert támogatás a két nonprofit szervezet között körülbelül 50-50%-ban kerül megosztásra.

Pályázati események Hódmezővásárhelyen

Eddig Hódmezővásárhelyen megvalósult nyolc darab egy napos családi közösségerősítő rendezvény, mindösszesen 208 fő résztvevő bevonásával. A rendezvények időpontjai és helyszínei:

1. rendezvény

Kéz a kézben
Helyszín: Ótemplom, Bethlen Gábor Református Gimnázium
Megvalósítók: Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség, Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium

2. rendezvény

Gazdálkodj okosan!
Helyszín: Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola
Megvalósítók: Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola, Hódmezővásárhely Többcélú Kistérségi Társulás Kapcsolat Központ

3. rendezvény

Pár kerékpár
Helyszín: Mártély, Mindszent
Megvalósítók: Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség, Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium

4. rendezvény

Lóra fel!
Helyszín: Dél-Alföldi Lovasudvar
Megvalósító: Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola

5. rendezvény

Együtt az egészségért!
Helyszín: SZTE Mezőgazdasági Kar tornaterme)
Megvalósítók: Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola, Hódmezővásárhely Többcélú Kistérségi Társulás Kapcsolat Központ

6. rendezvény

Közös kezek – kézműves foglalkozások
Helyszín: Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola)
Megvalósító: Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola

7. rendezvény

Fej-lesz – fejlesztő játékok
Helyszín: Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola
Megvalósító: Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola

8. rendezvény

Víz-Kerék-Pár
Helyszín: Sun City Szabadidőközpont
Megvalósítók: Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola, Hódmezővásárhely Többcélú Kistérségi Társulás Kapcsolat Központ

Szintén megvalósult Hódmezővásárhelyen hat darab öt napos workshop sorozat (összesen 30 nap), mindösszesen 104 fő résztvevő bevonásával. Az 1. workshop sorozat 2017. június 19-23, a 2. workshop sorozat 2017. június 26-30, a 3. workshop sorozat 2017. december 11-15, a 4. workshop sorozat 2018.06.18-22, az 5. workshop sorozat 2018.06.25-29, a 6. workshop sorozat pedig 2018.07.16-20 között került lebonyolításra az EVP-Egészségfejlesztlési Iroda szervezésében, székhelyükön, a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórházban.

1. workshop
2. workshop
3. workshop
4. workshop
5. workshop
6. workshop

A célcsoport elérésére a rendezvényekhez poszterek, szórólapok készültek. A workshopokra hirdetésekkel hívtuk fel a figyelmet.

Elkészült öt darab, egyenként körülbelül 40 oldalas „Korszerű Gyermeknevelés” című tájékoztató füzetsorozat az alábbi témakörökben: Csecsemő és kisgyermekkor; Iskolás a gyerekünk; Serdülő a családban; A Család működése; Krízisek, nehézségek és kezelésük a családban. Nyomdai kivitelezése és terjesztésének megkezdése a 2. mérföldkő során valósul meg.

Pályázati események Szegeden

Szegeden megvalósításra került hat darab három napos kompetenciafejlesztő és ismeretterjesztő workshop (összesen 18 nap), mindösszesen 115 fő résztvevő személy bevonásával. A workshopok a következő dátumok között kerültek megvalósításra: 2017. május 15-17; 2017. november 24-26, 2017. december 1-3, 2017. december 8-10, 2018. március 23-25 és 2018. május 4-6.

Továbbá három darab egy napos családi közösségerősítő rendezvény is megrendezésre került Szegeden 2017. május 23, 2017. november 21. és 2018. március 8. dátumokkal mindösszesen 60 fő résztvevő bevonásával.

A célcsoport eléréséhez Szegeden is elkészültek a poszterek, amik bemutatják a workshopok szakmai tartalmát, a szolgáltatáshoz való hozzáférés, részvétel menetét. A workshopon részt vevő fiatalok számára elkészültek az összefoglaló, emlékeztető leafletek. Elkészült az E-szülő Akadémia weboldal és elindult az online tanácsadás (http://www.portanovum.hu/projektek/1/).

Mi van még hátra?

A projekt 2020. január 31-én zárul. Hódmezővásárhelyen eddig a dátumig még három darab 1 napos családi közösségerősítő rendezvény kerül megrendezésre, melyek megvalósítói a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség, a Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium, a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola, valamint az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola lesznek.

Szegeden még három darab családi közösségerősítő rendezvényt és hat darab kompetenciafejlesztő és ismeretterjesztő workshopot fog megvalósítani a konzorciumi partnerünk.